Jeg brenner for god omstilling. Til daglig arbeider jeg og kollegaene mine med å gjennomføre lønnsomme endringer i norske organisasjoner. I samarbeid med oppdragsgivere har vi realisert gevinster for milliardbeløp de seneste årene.
Omstillingsbarometeret 2024 bør være meget interessant lesning for både private bedrifter, offentlige organisasjoner og politikere. Barometeret gir både et øyeblikksbilde og viser utviklingen vi som samfunn har sammenlignet med andre land. Begge deler er fremdeles for dårlig for Norges del.
Fem viktige områder
Av de 21 økonomiene som Abelia har sammenlignet, havner Norges konkurranseevne omtrent midt på treet innen hvert av de fem kjerneområdene som Abelia undersøker hvert år:
- Teknologi og digitalisering
- Humankapital
- Bærekraft
- Entreprenørskap
- Innovasjon, forskning og utvikling.
Caroline Hordvik, CEO Azets Consulting
Det er jo Norge som burde vært mest «på»!
«I motsetning til andre land, er det fremdeles uklart hvilke næringer Norge skal leve av i fremtiden», skriver Abelia i sin kommentar.
Dermed burde vi her til lands gjøre en ekstra innsats for å være best innen omstilling. Men det er vi langt ifra! Norske bedrifter er blant annet dårligst i Norden på å ta i bruk nye teknologiske løsninger som kunstig intelligens, vi har relativt få IKT-spesialister og vi er dårligst i Norden innen innovasjon og entreprenørskap.
Finland, Sverige og Danmark er faktisk bedre enn Norge på alle dimensjonene som sier noe om et lands grunnleggende omstillingsevne!
Fremtidens næringsliv handler om fremtidens velstand
Det at vi i Norge har dårligere tilgang på risikokapital og mindre private investeringer i FoU enn i nabolandene, har vært kjent i årevis. Likevel sakker vi enda mer akterut heller enn å hale innpå.
Felles løft handler delvis om å styrke rammebetingelsene. Dette er arbeid våre politikere må ta på ytterste alvor, og koordinering av fellesinnsats på bransjenivå kan styrkes gjennom organisasjoner som Abelia.
I tillegg må hver enkelt bedrift arbeide for å styrke egen kompetanse og konkurransekraft. Det holder ikke på sikt å være best i Norge, når Norge henger stadig lengre etter og konkurransen blir enda mer multinasjonal.
Slik sikrer vi lønnsomme endringer
Vi i Azets Consulting har utarbeidet en egen modell for gevinstrealisering som sikrer at endringer lykkes og gir gevinster for alle involverte. Modellen består av en rekke prosesser fordelt på tre faser:
1. Identifisere og estimere effekter
2. Verdsette og vurdere effekter
3. Realisere gevinster
Sagt på en annen måte:
- Alle i prosjektet må først bli enige om hva som skal oppnås
- Før endringer gjennomføres, må alle viktige parametre måles, beskrives og tallfestes
- Tiltakene må være planlagte og målrettede
- Utviklingen må overvåkes slik at kursen kan justeres underveis om den ikke er som forventet.
Suksess kan planlegges. Det krever systematisk og målrettet arbeid over tid.
Mine ønsker for de neste tolv månedene
- Jeg synes det er viktig at den offentlige debatten om Norges konkurransekraft holdes varm. Vi kan ikke slå oss til ro med å være mindre konkurransedyktig enn alle nabolandene og middelmådig sammenlignet med resten av verden.
- God, kunnskapsbasert og gjennomtestet metodikk for gevinstrealisering bør benyttes som standard både i privat næringsliv og i offentlige organisasjoner. Det er ikke lenger noen unnskyldninger for å ha store kostnadssprekker eller gjennomføre ulønnsomme endringsprosjekter.
- Politisk ledelse bør legge til rette for bedre tilgang på risikokapital og private investeringer i FoU. De offentlige rammebetingelsene er på mange måter gode i dag, det er innen private investeringer og privat risikokapital Norge har store mangler og ligger etter. Private bør få større incentiver til å satse nytt.
- Bedrifter og offentlige organisasjoner bør øke innsatsen for å holde seg oppdatert innen IKT-utviklingen og ta i bruk nye teknologi hurtigere enn de gjør nå. Manglende kompetanse kan delvis kjøpes gjennom konsulenttjenester, og erfaring fås gjennom å sette i gang og prøve. Det er styre og ledelse i den enkelte organisasjon som må ta beslutningene om økt investering og høyere tempo.
Jeg håper at Norges omstillingsevne ikke bare blir et viktig diskusjonstema på konferanser, men at vi her til lands hver for oss og sammen begynner å jobbe enda mer systematisk for å styrke innovasjon, FOU og konkurranseevne.
Her finner du Omstillingsbarometeret for 2024:
https://www.abelia.no/omstillingsbarometeret/
Om rapporten:
Omstillingsbarometeret 2024 er utarbeidet av Oslo Economics på oppdrag av Abelia, foreningen for kunnskaps- og teknologivirksomheter i NHO. Abelia organiserer cirka 65.000 årsverk og har cirka 2.800 medlemsbedrifter og organisasjoner.
Kontakt Azets Consulting
Vi sørger for at digitalisering og andre endringsprosjekter lykkes.